Prieskum e-commerce: Obchodníkom sa darí lepšie ako pred rokom

Tri štvrtiny obchodníkov má rovnaké alebo lepšie tržby ako vlani, podobne optimistický je aj ich výhľad na nadchádzajúcu vianočnú sezónu. V tohtoročnom predvianočnom prieskume Comgate medzi obchodníkmi v e-commerce sme zisťovali okrem iného aj to, kto používa umelú inteligenciu alebo ako vnímajú príchod online trhovísk. 

Ako sa vyvíjajú vaše tržby v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022?

Trom štvrtinám obchodníkov sa darí rovnako alebo lepšie ako vlani.

Aj keď sa vo verejnom priestore opakuje téma stále pretrvávajúcej krízy českej e-commerce, otázka týkajúca sa vývoja tržieb mierny optimizmus naznačuje. Najväčší podieľ respondentov má približne rovnaké tržby ako vlani, medzi ostatnými majú ľahkú prevahu tí, ktorým tržby vzrástli. Keď tento graf porovnáme s rovnakým z minulého roka, vidíme posun o niekoľko percentuálnych bodov k pozitívnym zisteniam.

Pri segmentovom pohľade na vyhodnotenie tejto odpovede vidíme, že najčastejšie hlásia nárast tržieb obchodníci s kosmetikou a prípravkami pre zdravie, potravinami alebo s nehmotným tovarom a službami. Napríklad v prípade potravín to môže súvisieť s ich zdražovaním v prvej polovici roka. S poklesom tržieb sa naopak najčastejšie stretávali obchodníci s tovarom pre deti a tí s chovateľskými potrebami. Opäť môžeme špekulovať, že zákazníci pri vysokej inflácii šetrili pri nákupoch hračiek a podobného zvyšného tovaru.   

Ako sa vyvíjajú vaše tržby v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022?

Predvianočný prieskum e-commerce 2022

Ako sa vyvíjajú vaše tržby v roku 2022 v porovnaní s rokom 2021?
Ako sa vyvíjajú vaše tržby v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 (segmentový pohľad)?

Ako sa podľa vás bude vyvíjať vianočná sezóna 2023 v porovnaní s rokom 2022?

Vianoce budú rovnaké ako vlani alebo lepšie, verí 73 % internetových predajcov

Z odpovedí týkajúcich sa nadchádzajúcej vianočnej sezóny je optimismus cítiť podobne výrazne. V druhej polovici roka klesá inflácia a znižujú sa napríklad aj ceny energií. Významná väčšina obchodníkov tak verí, že vianočná sezóna bude prinajhoršom rovnaká ako vlani. Bezmála štvrtina respondentov potom dúfa v ešte lepší priebeh vianočných nákupov. V porovnaní s minuloročným prieskumom ide o naozaj výrazný posun.  

Na segmentovom rozdelení odpovedí vidíme, že najväčšie nádeje vkladajú do nákupu vianočných darčekov kníhkupci a obchodníci s hudbou a zábavnými predmetmi. Prekvapiť môže skôr pesimistický výhľad v oblasti elektroniky a elektrospotrebičov.

Ako sa podľa vás bude vyvíjať vianočná sezóna 2023 v porovnaní s rokom 2022?

Predvianočný prieskum e-commerce 2022

Ako sa podľa vás bude vyvíjať vianočná sezóna 2022 v porovnaní s rokom 2021?
Ako sa podľa vás bude vyvíjať vianočná sezóna 2023 v porovnaní s rokom 2022 (segmentový pohľad)?

Plánujete sa predzásobiť tovarom pred vianočnou sezónou?

Takmer polovica e-shopov sa nemá v pláne pred Vianocami obzvlášť predzásobiť

Z odpovedí týkajúcich sa predzásobenia pred vianočnou sezónou vidíme pravdepodobne dôveru v dodávateľský reťazec. Aj napriek tomu, že obchodníci v predchádzajúcich odpovediach vyjadrujú optimistickejšie očakávania od prichádzajúceho vrcholu roka ako vlani, v otázke predzásobenia sú konzervatívni. Asi len 6,5 % respondentov plánuje hromadiť tovar výraznejšie ako pred rokom, ostatní budú nakupovať v predstihu rovnako alebo vôbec.

Plánujete sa predzásobiť tovarom pred vianočnou sezónou?

Čo pre vás znamená nástup online trhovísk ako Kaufland alebo Allegro?

Veľké online trhoviská pre nás predstavujú konkurenciu, tvrdí 34 % internetových predajcov

Tuzemskú scénu e-commerce tento rok zmenil nástup dvoch veľkých hráčov s online trhoviskami - svoju činnosť na tomto poli v Česku zintenzívňujú Kaufland a Allegro. VIac ako tretina respondentov prieskumu vníma ich silu v šírke ponuky a cenách ako konkurenciu, zhruba 14 % vidí v príchode týchto platforiem príležitosť pre zvýšenie vlastných predajov. Pre polovicu obchodníkov, ktorí odpovedali, nie je prítomnosť týchto gigantov relevantná.

Pri segmentovom rozdelení odpovedí vidíme, že najčastejšie považujú online trhovisko za hrozbu predajcovia chovateľských potrieb, tovaru pre deti, kníh alebo hudby, elektroniky a auto-moto, športových a outdoorových potrieb. Predajcovia potravín, oblečenia alebo poskytovatelia nehmotného tovaru a služieb si s ich prítomnosťou hlavu lámať nemusia.

Čo pre vás znamená nástup online trhovísk ako Kaufland alebo Allegro?
Čo pre vás znamená nástup online trhovísk ako Kaufland alebo Allegro (segmentový pohľad?

Museli ste v roku 2023 reagovať na zhoršenú ekonomickú situáciu? Pokiaľ áno, ako?

Viac ako polovica internetových predajcov si nemusela uťahovať opasky

Dobrou správou je, že viac ako polovica obchodníkov si nemusela kvôli inflácii a cenám energií uťahovať opasky. Keďže sme túto otázku položili ako otvorenú, zaujívamý pohľad je aj na odpovede, ktoré sa stretli v doplňovacom políčku a ktoré v celkovom množstve predstavujú asi desatinu. Necelé tri percentá respondentov v reakcii na ekonomickú situáciu menila štruktúru podnikania - obchodníci sa buď sústredili na zahraničné trhy, alebo napríklad pozmenili štruktúru ponúkaných produktov, aby sa zacielili na širšiu či odlišnú cieľovú skupinu zákazníkov. Len asi 1 % respondentov znižovalo marže, približne tri percentá ich optimalizovalo prevádzku - prechodom na šetrnejšie osvetlenie, efektívnejším nákupom alebo optimalizáciou skladovania a expedície. Úsmevné je, že skupina respondentov, ktorí na ekonomickú situáciu reagovali znížením nákladov na marketing (1,5 %) je približne rovnako početná ako množina tých, ktorí do marketingu investovali viac (1,3 %).

Museli ste v roku 2023 reagovať na zhoršenú ekonomickú situáciu? Pokiaľ áno, ako?

Začali ste v roku 2023 využívať v podnikaní umelú inteligenciu? Pokiaľ áno, v akých oblastiach?

Umelú inteligenciu využíva 45 % internetových obchodov

Výraznou témou roku 2023 je prudký nástup umelej inteligencie. Nástroje ako ChatGPT, Midjourney alebo DALL-E ukazujú, čo dokážu s textami alebo tvorbou vymyslených fotografií a aké možnosti ponúkajú. Tiež v českej e-commerce sa postupne dostávajú ku slovu. Viac ako tretina (36,7 %) respondentov využíva umelú inteligenciu na poli copywritingu – od produktových popisov po články na blog. Tvorbu produktových obrázkov a grafík necháva na nástrojoch umelej inteligencie 12,4 % obchodníkov, viac ako polovica respondentov – 55,4 % – ju (zatiaľ) nevyužíva.

Začali ste v roku 2023 využívať v podnikaní umelú inteligenciu? Pokiaľ áno, v akých oblastiach?

Máte kamennú prevádzku?

Takmer polovica e-shopov má dlhšiu dobu aj kamennú prevádzku

Vzhľadom ku kolísaniu cien energií či nájmov v posledných rokoch sme sa internetových predajcov opýtali aj na to, či majú okrem online obchodu aj kamennú prevádzku. Takmer polovica (45,8 %) ju drží už dlhšiu dobu, zhruba tretina (35,4 %) ju nemá a neplánuje zriadiť. Aj napriek tomu, že náklady na prevádzku sú vyššie ako v minulosti, obchodníci, ktorí ju tento rok zriadili (3,6 %), majú v odpovediach miernu prevahu nad tými, ktorí ju zatvorili (2,5 %). 

Pri pohľade na segmentové rozdelenie odpovedí vidíme, že kamennú prevádzku najčastejšie využívajú respondenti z obchodov s potravinami, chovateľskými potrebami, elektrospotrebičami, a z oblasti auto-moto, šport a outdoor.

Máte kamennú prevádzku?
Máte kamennú prevádzku (segmentový pohľad)?

Plánujete navýšenie cien tovaru alebo služieb v roku 2024? Pokiaľ áno, o koľko?

Zdražovať neplánujeme, hovorí 53 % obchodníkov

Dobrou správou pre zákazníkov je tento graf. Znázorňuje rozloženie odpovedí na otázku, či obchodníci plánujú od Nového roka navyšovať ceny. Viac ako polovica respondentov (52,5 %) nemá v pláne zdražova, ďalších 40 percent bude zvyšovať ceny maximálne o desatinu. A 2,5 % obchodníkov dokonca počíta so zlacnením.

Plánujete navýšenie cien tovaru alebo služieb v roku 2024? Pokiaľ áno, o koľko?

Aký je váš výhľad na rok 2024 v porovnaní s rokom 2023?

Významný nárast tržieb v roku 2024 očakáva štvrtina internetových predajcov

Optimistickú linku tržia tiež odpovede týkajúce sa výhľadu na rok 2024. Viac ako polovica obchodníkov očakáva podobné tržby ako tento rok, štvrtina (25,2 %) sa teší na významný nárast a len 8,3 % respondentov sa obáva významného poklesu. Pre porovnanie prikladáme graf z minuloročného prieskumu, kde boli tieto dve skupiny odpovedí v oveľa väčšej rovnováhe. 

Aký je váš výhľad na rok 2024 v porovnaní s rokom 2023?

Predvianočný prieskum e-commerce 2022

Aký je váš výhľad na rok 2023 v porovnaní s rokom 2022?

Využívate podnikateľský úver?

Dve tretiny obchodníkov podnikateľský úver nečerpá

V poslednej otázke sme sa zamerali na to, či obchodníci využívajú podnikateľský úver, prípadne od akého poskytovateľa. Vidíme, že dve tretiny respondentov sa bez neho buď obíde, nedosiahne na neho alebo mu nedôveruje. Medzi obchodníkmi, ktorí externé financovanie čerpajú, dominujú tí, ktorí žiadajú o úver v banke.

Využívate podnikateľský úver?

Záver

Po minuloročonom šoku spôsobeným prudkým nárastom cien energií, ktorý priniesol neistotu, je tohtoročný vychádzajúci z prieskumu e-commerce pozitívnejší. Takmer tri štvrtiny obchodníkov hlási rovnaké alebo vyššie tržby, optimistickejší je aj výhľad na vianočnú sezónu a rok 2024. „Je vidieť, že časť obchodníkov zareagovala na nepriaznivú ekonomickú situáciu dobre, zefektívnili svoju prevádzku. Preto dokážu lepšie fungovať aj v dobe, ktorá je kvôli inflácii stále ešte ďaleko od ideálu,“ myslí si riaditeľ Comgate Jakub Ouhrabka. „Aj keď sa stále preberá, že česká e-commerce klesá, u obchodníkov konkrétne prevažuje optimismus“

Boli pre vás dáta z prieskumu prínosné?


Budete sa chcieť zúčastniť podobného prieskumu v budúcnosti? Pokiaľ áno, zadajte prosím e-mail.