Poplatky v režime MIF++? Komunikácia na hrane podvodu

Zorientovať sa v sadzobníkoch platobných brán a terminálov je zložitá úloha. Ukázali sme si to v nedávnej analýze, v ktorej sme upozornili na kľučky a finty, ktoré niektorí poskytovatelia používajú. Tentokrát sa zameriame na najväčší nešvár, ktorý hraničí s podvodom – spôsob komunikácie poplatkov v režime MIF++.

Predstavte si to: idete okolo reštaurácie, na jej tabuli je napísané Poludňajšie menu za 45, –. Zavrtíte udivene hlavou, a pretože ste hladný, idete tú extrémne výhodnú ponuku vyskúšať. Dostanete dobrú polievku, guľáš s piatimi knedľami, trojku malinovky – a účet na 380 korún. Keď sa pýtate čašníka na vysvetlenie, odpovie, že na vývesnej tabuli uvádza podnik iba cenu polievky. A aby ste sa dozvedeli skutočnú cenu poludňajšej ponuky, musíte sa pozrieť na siedmu stránku jedálneho lístku dole.

Prečo uvádzame tento absurdný príklad? Pretože presne takto niektorí poskytovatelia komunikujú transakčné poplatky na platobnej bráne a platobnom termináli v režime MIF++ (prípadne Interchange++ alebo IF++).

Čo je MIF++

Ten tajomný názov skrýva cenník, ktorý sa riadi nariadením Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2015/751. Cena za každú platobnú transakciu je rozdelená do troch častí: medzibankový poplatok (interchange fee) obdrží banka, ktorá vydala kartu, druhý diel náleží kartovým spoločnostiam (Mastercard nebo VISA) a tretiu časť dostane poskytovateľ platobnej brány alebo terminálu. Európska únia týmto sledovala zníženie poplatkov, ale niektorí poskytovatelia si aj v tomto režime našli priestor pre kreativitu. Ako?

Jednoducho – a dosť bezostyšne. Na prvý pohľad totiž prezentujú len jednu z týchto troch častí, obvykle tú poslednú. Aby sa záujemca o službu dozvedel aspoň približne skutočnú výšku poplatkov, musí sa preklikať hlbšie do sadzobníku. Poďme sa pozrieť na niekoľko príkladov.

ceník mif++

Inde na to idú múdro. Veta „nám zaplatíte iba 0,99 % z každej transakcie“ je vlastne pravdivá. Avšak, ako správne tušíte, ani táto ponuka nebude úplne bez háčiku… A z 0,99 % je rázom 1,3 %, navrch s fixným poplatkom. A to ešte v ideálnom prípade.

ceník mif++

Na tomto príklade pracujeme s poplatkom v krásnej výške (od) 0,60 %. A detailný rozpis poplatkov? Tam sme vlastne späť na začiatku článku – toto už je naozaj guľáš.

Mať k dispozícii sadzobník v režime MIF++ je podľa nariadenia EÚ povinnosťou každého poskytovateľa platobnej brány a terminálov. My ho tiež máme vypracovaný, ale neuvádzame ho v ponukách. Považujeme za férovejšie prezentovať v sadzobníku pevné poplatky, do ktorých zahrňujeme všetko.

V ďalšom článku si totiž ukážeme, že aj keď obchodník úvodnú lákavú ponuku preskočí, prepracuje sa k sadzobníku v režime MIF++ a zorientuje sa v ňom, aj tak je v podstate bez šance vypočítať si reálné náklady na prevádzku platobnej brány alebo terminálu.