Machovňa.sk – kúsok prírody vo vašom byte

Obrazy alebo steny zo stabilizovaného machu sú neobyčajným riešením ako oživiť interiér sviežou zeleňou a priniesť si domov kúsok prírody. Na stránkach Machovňa.sk nájdete všetko, čo potrebujete na vytvorenie vlastných machových obrazov, stien alebo iných dekorácií. „Chceli sme, aby si naši zákazníci mohli tvoriť machové obrazy podľa seba a svojich predstáv,“ vysvetľuje Martina Kukučková majiteľka e-shopu.

Kde vznikol nápad na machové obrazy a steny?

Celý nápad bol založený na tom, že ľudia na Slovensku a v Čechách si radi robia veci svojpomocne a majú radi kutilstvo. Chceli sme teda, aby si naši zákazníci mohli tvoriť machové obrazy podľa seba a svojich predstáv. Machové výrobky sú pomerne drahé, a tak sme chceli priniesť lacnejšiu alternatívu. Keď sme s tým začínali, nič podobné na trhu nebolo. Dnes predávame do piatich krajín Európy a v nastávajúcom kvartáli máme v pláne expandovať do ďalších dvoch.

machovna
mechová stěna

Čo je to vlastne stabilizovaný mach?

Jedná sa o zozbieraný mach, ktorý je vysušený a ošetrený špeciálnym roztokom. Ten zabezpečí, že mach vyzerá stále ako živý. Takto stabilizovaný mach sa už nijako nevyvíja, nerastie ani nedegraduje. Vyzerá stále ako živý, ale v podstate to už je iba dekoračný materiál. Podobne je to aj so stabilizovanými rastlinami a kvetmi. Tie sú ideálnou alternatívou klasických rezaných kvetov. Stabilizované kvety sú v zásade ekologickejšie, môžete ich vytiahnuť z komory a obmieňať podľa sezóny. Takýto kvet vydrží kľudne aj cez desať rokov, pokiaľ sa mechanicky nepoškodí.

Odkiaľ získavate materialy na vaše obrazy?

Máme rôznych dodávateľov z celej Európy, ale najčastejšie sú to škandinávske krajiny, kde sa zbierajú aj lišajníky. Nie všade je povolené zbierať machy a aj v tých krajinách, kde to je povolené, je zber regulovaný vzhľadom na ochranu životného prostredia. Jednotlivé druhy machov sa zbierajú hlavne v určitom ročnom období a my sa snažíme predvídať, ako sa predzásobiť, aby nám nič nechýbalo. Niekedy sa stane, že určité druhy machov a rastlín sa vypredajú a mimo sezóny nie sú dostupné.

Z čoho vaši zákazníci najradšej tvoria?

Zákazníci najviac objednávajú lišajníky. Ani sa im nedivím. Lišajník je veľmi príjemný na dotyk, mäkkučký, je na výber široká škála farieb, a tak aj veľká možnosť kombinovania.

Vyžadujú vaše obrazy nejakú špeciálnu údržbu?

Hotový obraz už nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. Stačí ho raz za čas oprášiť od prachu.  Dôležité pri stabilizovanom machu je jeho umiestnenie. Nemal by byť v príliš suchom ani príliš slnečnom prostredí. Ideálne umiestnenie je niekde v interiéri pri stabilnej teplote v prítmí, ako je chodba alebo kúpeľňa. Pri správnom umiestnení obrazu sa z neho môžete tešiť päť až desať rokov.

mech

Využívajú vašich služieb aj firmy? 

Áno samozrejme. Využívajú nás firmy, hoteli a v poslednej dobe dokonca aj školy. Niektorí naši klienti robia naozaj veľké projekty – napríklad steny veľké 12m².  V školách sa začali realizovať pracovné cvičenia, kde tvorbu machových obrazov učitelia začali využívať ako program pre deti. V tejto nadväznosti sme začali tvoriť aj kompletné balíky, ktoré obsahujú všetko od rámu cez lepidlo až k potrebnému materiálu na tvorbu obrazu. Tieto balíčky sú vhodné aj ako darček v zmysle urob si sám.

„Byrokracia dokáže byť niekedy veľká brzda, existuje pár hlúpych pravidiel a zákonov, ale v podstate si myslím, že podnikanie nie je neférové. Príde mi to spravodlivejšie, ako keď je človek zamestnaný. Zamestnanec nie je zodpovedný sám za seba. Podnikanie mi príde ako férovejšia možnosť zárobku“. Hovorí Martina Kukučková.

dárková sada

Prispôsobujete svoj sortiment ročnému obdobiu? 

Venujeme pozornosť ročnému obdobiu, len čo sa týka stabilizovaných rastlín a kvetov. Pestrejšie farby používame na jar a v lete, v jeseni a zime sa snažíme využívať žltých, oranžových a vianočných farieb.

Čo by ste odporučila ľuďom, ktorí chcú začať podnikať?

Hlavné je sa nebáť. Človek nemusí hneď všetko vedieť od začiatku, veľa vecí sa človek naučí za pochodu. Aj my sme toho príkladom. Človek nemusí mať nejaké obchodné vzdelanie alebo skúsenosti, nemusí ovládať všetky zákony, potrebné pravidlá, všetko potrebné sa časom naučí. Veľa závisí od prístupu –koľko energie do toho človek vloží, toľko sa mu aj vráti.

Prečo ste si vybrali platobnú bránu Comgate?

Bolo to hlavne preto, že poskytuje jednoduché napojenie na náš eshopový systém Upgates a všetky dokumenty sa dajú exportovať do nášho účtovného systému Pohoda. Oproti iným platobným bránam nám Comgate ponúkol prehľadný a jednoduchý sadzobník, u niektorých brán to bolo na dlhé A4.

výroba mechu

Je niečo, čo by podľa vás malo byť v podnikaní férovejšie?

Byrokracia dokáže byť niekedy veľká brzda, existuje pár hlúpych pravidiel a zákonov, ale v podstate si myslím, že podnikanie nie je neférové. Príde mi to spravodlivejšie, ako keď je človek zamestnaný. Zamestnanec nie je zodpovedný sám za seba. Podnikanie mi príde ako férovejšia možnosť zárobku.