Extrifit Gym – Keď si kulturista otvorí vlastnú posilňovňu

V českej kulturistike patrí Vojtěch Koritenský ku špičke. A má výhodu, že trénovať môže vo vlastnom – pred rokmi si s kamarátom Lukášom otvoril vlastnú posilňovňu a k roli závodníka pribudli funkcie trénera a prevádzkovateľa. Jeho Extrifit Gym sa darí, preto je královéhradecký svalovec v jednom kole.

Ako ste sa dostal k prevádzkovaniu posilňovne?

Závodím v kulturistike, pätnasť rokov som cvičil v jednom starom fitku v Hradci Králové. Môj tréner otvoril fitko v Prahe, s kamarátom Lukášom sme sa inšpirovali a povedali sme si, že by bolo super niečo takéto mať aj v Hradci.

Podnikateľské skúsenosti ste mal, alebo ste sa učil za pochodu?

Nie, podnikateľské skúsenosti som nemal. Učil som sa za pochodu. Robil som trénera, mal som rozbehnutý e-shop, všetko sme riešili spoločne.

Čo bolo na začiatku najzložitejšie?

Najzložitejšie bolo zohnať peniaze. (smeje sa) Musel som zastaviť byt, napožičiaval som si… Riskol som to. A rozbehli sme sa okamžite. Mal som dobré meno v Hradci aj v rámci športu, ľudia vedeli, kam idú. Lukáš urobil pred otvorením výborné promo, išlo to dobre.

extrifit gym vojtěch koritenský

Kedy vám bolo najhoršie?

Keď sme investovali peniaze do prvých strojov. Poslali sme do Ameriky dva tri milióny a čakali. A stále nič. Po troch štyroch mesiacoch sme sa dočkali, to mi spadol kameň zo srdca.

Ste tvárou Extrifitu. Bolo pre vás prirodzené robiť tvár vlastnej posilňovni? 

Áno, som tvárou Extrifitu, značky doplnkov výživy. Ich meno sme práve spojili aj s fitkom, aby sme si vzájomne pomohli. Bola to dobrá voľba.

Ako časovo zvládate prevádzku posilňovne, rolu trénera a zároveň aj dráhu profesionálneho športovca?

Nestíham, to viete. Za chvíľku natáčam video, potom mám hneď schôdzku vo sklade, kam priviezli posilňovacie stroje, ktoré vyrábame… Dokončujeme prístavbu, rozšírenie fitka. Je to veľmi časovo náročné. Neviem, čo skôr.

Čo vám zaberá najviac času? Závodenie, alebo prevádzka posilňovne?

Závodenie robím ako koníček, to si užívam. Najviac času mi zaberá všetka tá prevádzka. Zásobovanie… Dnes je problém zohnať dobrých spoľahlivých pracovníkov, takže mnohokrát s Lukášom skončíme aj za barom. Musíme udržovať fitká v chode, stále ich inovovať, zaisťovať, aby tu bolo čisto, aby sa to všetko posúvalo dopredu. Našťastie ma na tom všetko baví.

extrifit gym posilovna

„Vydržať! Najhoršie je preklenúť sa cez prvé bolesti. Keď sa nenarodíte so striebornou lyžičkou v ústach, dáte do toho všetky svoje prostriedky. Potom musíte vydržať, vytrvať. Úspech neprijde hneď,“ burcuje Vojtěch Koritenský, kulturista a šéf Extrifit Gym.

extrifit gym vojtěch koritenský

Cítite sa viac ako majiteľ posilňovne, tréner alebo kulturista?

Stále sa cítím ako Vojta z paneláku, normálny chalan. (smeje sa)

Ako ste si vybrali služby Comgate?

Aby som pravdu povedal, už si nepamätám. Ale sme spokojení – všetko funguje, ako má.

Malo by podľa vás byť niečo v podnikaní férovejšie?

Aké si to kto urobí, také to má. Musí sa prispôsobiť dobe a podmienkam.

Čo by ste poradil iným podnikateľom?

Vydržať! Najhoršie je preklenúť sa cez prvé bolesti. Keď sa nenarodíte so striebornou lyžičkou v puse, dáte do toho všetky svoje prostriedky. Potom musíte vydržať, vytrvať. Úspech nepríde hneď.

extrifit gym interiér