Ako fungujú opakované platby

Poskytujete služby alebo tovar, ktorý si u vás zákazníci môžu predplatiť? Potom využijete na platobnej bráne funkciu opakovanej platby. Vďaka nej sa dohodnutá čiastka strháva zo zákazníkovej karty automaticky. Ako je najlepšie túto funkciu využívať?

Predplatné výuky jazykov, streamovacích služieb, krmiva pre domácich maznáčikov, zdieľaných bicyklov alebo kolobežiek - to sú len niektoré príklady služieb, pri ktorých potrebujete zákazníkom strhávať pravidelné platby. Jednoduchý priebeh a bezpečnosť tohto procesu zabezpečuje na platobnej bráne Comgate funkcia opakovanej platby.

sdílená kola

Vďaka nej zákazník vykoná prvú úhradu ako štandardnú platbu kartou, zoznámi sa s podmienkami opakovaných zrážok a odsúhlasí ich. Ďalšie platby v dohodnutej frekvencii a výške mu z karty odchádzajú automaticky, nemusia teda znova do prostredia e-shopu ani platobnej brány.

Funkcia opakovaných platieb je dostupná na vyžiadanie, podlieha schváleniu oddelenia Risk Managementu a pravidlám asociácií platobných kariet Visa a Mastercard. 

Podľa nich sa zákazník pred zahájením opakovaných platieb musí zoznámiť s podmienkami a odsúhlasiť ich. Po každej z jednotlivých zrážok mu obchodník má povinnosť poslať potvrdenie. A v prípade, že sa má zmeniť frekvencia alebo výška úhrady, musí obchodník zákazníka vopred informovať. 

Zapamätanie údajov platobných kariet aj volanie opakovaných platieb prebieha prostredníctvom protokolu API, preto je pre sprevádzkovanie tejto funkcie potrebné vykonať drobné úpravy v integrácii platobnej brány do prostredia e-shopu.

Potom, čo zákazník schváli takzvanú iniciačnú platbu a udelí súhlas s ďalšími zrážkami, nemusí sa už o nič starať - všetko sa deje na pozadí, opakované platby volá e-shop. Ak chce platca predplatné zrušiť, jednoducho dá obchodníkovi v súlade s odsúhlasenými podmienkami pokyn na ukončenie strhávania.

Podrobnosti k opakovaným platbám nájdete na stránkach podpory.