Pevné sadzby, alebo MIF++? Rozdiel v sadzobníkoch je zásadný

Jasná, konečná a férová cena, alebo zmäť percentuálnych a fixných sadzieb, ktorá pripomína bludisko. Takýto je v skratke rozdiel medzi cenníkmi platobných brán a terminálov s pevnou sadzbou a týmy v režime MIF++.

Pokiaľ hľadáte nejlepšiu platobnú bránu alebo terminál pre svoje podnikanie, narazíte na dva rôzne typy ponúk.

Pevné a konečné ceny

Tá prvá obsahuje cenník s pevnými sadzbami transakčných poplatkov. Je jednoduchý, ľahko sa v ňom zorientujete a vypočítate podľa neho, koľko budete platiť za rôzne typy transakcií. Ceny na ňom sú pevne dané a konečné.

tabulka pevné sazby

Takýto typ cenníku ponúkame v Comgate.

Neprehľadné tabuľky MIF++

Cenník v režime MIF++ (prípadne Interchange++ alebo IF++) je výrazne zložitejší. A obsahuje viac háčikov ako ozdobený vianočný stromček. Poplatky sa v ňom skladajú z troch častí:

  1. Medzibankový poplatok (interchange fee) obdrží banka, ktorá vydala platobnú kartu.

  2. Poplatok kartovým spoločnostiam Mastercard a VISA (scheme fee)

  3. Poplatok za spracovanie (acquirer fee, ostatné poplatky) je príjmom poskytovateľa služby platobnej brány alebo terminály

ceník mif++

A kde sú tie háčiky?

Zaprvé – jedinou pevnou zložkou poplatku v tomto režime je stĺpček označený ako Ostatné poplatky. Koniec koncov,  hocktorý poskytovatelia v marketingových ponukách komunikujú práve len túto časť.

Zadruhé – medzibankový poplatok je v Európskej únii regulovaný iba pri spotrebiteľských debetných (0,20 %) a kreditných (0,30 %) kariet. U ostatných je vyšší a neregulovaný.

A zatretie – poplatky kartovým asociáciám, v tejto tabuľke označené ako Poplatok VISA a MasterCard, sú najzáludnejšie. Poskytovatelia uvádzajú obvykleich najnižšiu možnú výšku, ku ktorej sa je možné dostať iba v rovine teórie. V drvivej väčšine prípadov je jeho sadzba výrazne vyššia, čož sme podrobne analyzovali v tomto článku. Pre predstavu – takto vyzerá tabuľka, podľa ktorej sa stanovuje výška scheme fee.

Vyberajte férové ceny

Ako je vidieť, ceníkom v režime MIF++ sa vyplatí oblúkom vyhnúť. Sú zložité, nepriehľadné, naviac zavádzajúce. Takmer vždy zaplatíte o dosť viac, než koľko očakávate.

Pre porovnanie sa pozrite na sadzobník platobnej brány a sadzobník platobných terminálov Comgate. Na nich sú ceny jasné, férové a konečné.

Máte záujem o telefonickú konzultáciu? Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme najneskôr nasledujúci pracovný deň.