Prečo sa platobná brána Comgate hodí pre expanziu do Poľska

Chystáte sa expandovať do zahraničia? Pokiaľ rozširujete pole pôsobnosti svojho e-shopu, viete, že sa jednotlivé trhy od seba líšia. Sledujete špecifiká a musíte obsiahnuť návyky svojich nových zákazníkov, ktoré sú často úplne iné ako u tých súčasných. Aj tu vám môže pomôcť platobná brána.

Predstavte si e-shop, ktorý ponúka skvelý produkt, napríklad vynikajúce domáce džemy. Na Slovensku sa obchodom darí, spokojných zákazníkov pribúda, a tak majiteľka dostane nápad predávať svoje vyhlásené džemy aj v Poľsku. Investuje do logistiky, infraštruktúry, rozšíri výrobu, spustí marketingovú kampaň, ale za hranicami sa krivka predajov nie a nie odlepiť k štartu. V čom je zakopaný pes?

Jeden z dôvodov môže byť aj podcenenie výberu platobných metód. V rôznych európskych krajinách sa totiž zvyky v platení u zákazníkov neskutočne líšia. Zatiaľ čo na Slovensku stále vedie platba kartou, napríklad v neďalekom Nemecku sa neobídete bez PayPal, SEPA direct debit, Giropay nebo SOFORT. Vo Švédsku sú na prvom mieste odložené platby (BNPL). 

Polsko hranice

A v Poľsku? Tam podľa štúdie FIS Global Payments Report 2023 jednoznačne dominujú online bankové prevody. V e-commerce ich na sever od našich hraníc využívalo v roku 2022 neuveriteľných 67 % zákazníkov.

Môže za to popularita rýchlej, jednoduchej a bezpečnej služby BLIK, ktorá bola spustená vo februári 2015 na základe spolupráce šiestich najväčších poľských bánk. Dnes ju podporujú v podstate všetky tamojšie e-shopy, terminály aj bankomaty a zákazníci na ňu nedajú dopustiť.

Platobná brána Comgate službu BLIK podporuje – a svojim používateľom teda otvára dvere k dominantnej časti poľského trhu. V jej rozhraní môžu zaplatiť rýchlym a bezpečným online bankovým prevodom nielen používatelia BLIKu, ale tiež klienti všetkých významnejších poľských bánk.

Aj v rámci európskej rozmanitosti je celkom nezvyčajné, aby jedna platobná metóda nejaký trh ovládla tak dominantne. A keď už sa to konkrétne v Poľsku online bankovým prevodom podarilo, nie je dobré ich vynechať.

Aj keď predávate tie najlepšie džemy.