Pre platobné brány Brexit nič nemení.

Po niekoľkých odkladoch odíde Veľká Británia 31. januára z Európskej únie. Ak prostredníctvom svojho e-shopu predávate zákazníkom v Británii alebo ak naopak dovážate tovar pre svoj obchod z Británie, zatiaľ sa pre vás nič nemení. Obchod s Britániou pobeží podľa doterajších pravidiel a to minimálne do konca tohto roka.

Aký to bude mať dopad pre e-shopy s predajom tovaru do Británie? V najbližšej dobe žiadny. Platobné brány budú aj naďalej akceptovať platby od britských klientov v lokálnych menách aj v britských librách. Takže zatiaľ sa nič nedeje.

Brexit

Tzv. Brexit Day je oficiálnym dátumom odchodu Veľkej Británie z EÚ. Britskí politici sa prestanú zúčastňovať na rokovaniach orgánu EÚ a skončí sa tiež mandát britských europoslancov. Začne prechodné obdobie, kedy bude naozaj všetko ako doteraz. Počas neho bude Únia s Britániou rokovať o podobe budúcich vzťahov. Preto je dôležitejším medzníkom koniec tohto roka, a to presne 31. 12. 2020. To by malo práve prechodné obdobie skončiť a malo by nadobudnúť účinnosť všetko, čo bude v priebehu roka dohodnuté.

Ak by k dohode nedošlo, nastal by naozaj "divoký" Brexit a ekonomické vzťahy medzi Britániou a európskymi krajinami by sa potom riadili základnými pravidlami svetovej obchodnej organizácie (WTO). Pravdepodobne by na dovoz a vývoz tovaru začal platiť bežný colný režim ako máme napríklad s Čínou. Tiež finančné transakcie z hľadiska poplatkov alebo rýchlosti by sa dostali na podobnú úroveň.

V brexitovej dohode existuje možnosť aj toto skúšobné obdobie predĺžiť. Skúsenosti s odkladom tu už sú, však britská vláda tvrdí, že sa všetko stihne.