Môže obchodník obmedzovať platby kartou a účtovať za ne poplatok?

Platby kartou od 10 eur. Poplatok za platbu kartou 20 centov. Určite ste sa s takým opatrením v nejakom obchode stretli. Môžu obchodníci – či už v kamenných prevádzkach alebo na internete – obmedzovať platby kartou alebo za ne vyberať poplatky?

V oboch prípadoch je situácia podobná, ale nie úplne rovnaká. Pokiaľ ide o minimálnu čiastku nákupu, pri ktorej obchodníci nechajú zákazníka zaplatiť kartou, také obmedzenie obchodník vyžadovať nemôže. Zákon síce stanovenie minimálnej čiastky pre akceptáciu platby kartou nezakazuje, avšak činia tak pravidlá asociácií platobných kariet Visa a Mastercard. Tie napokon reflektujú aj Obchodné podmienky ComGate Payments, a. s. – v časti 3.

A ako je to so spoplatnením platby kartou? To je dané v smerniciach Európskej únie (Nariadenie Európskeho parlamentu a rady (EU) č. 260/2012, č. 2015/751 a č. 2021/1230). Tieto predpisy zakazujú spoplatňovať platby kartou, u ktorých je regulovaný medzibankový poplatok. To sú spotrebiteľské debetné a kreditné karty vydané v Európskej únii. 

platební terminál

Z uvedených smerníc však vyplýva aj to, že u firemných kariet alebo u tých vydaných mimo EÚ si obchodníci poplatok účtovať môžu. Pri nákupe v e-shope je preto pre zákazníka lepšie zvoliť inú platobnú metódu, napríklad bankový prevod alebo QR platbu. V podstate, pokiaľ ide o platobné metódy, platobná brána Comgate ponúka veľmi široký výber