Labanato.sk – gurmánsky zážitok pre psov

Ich vlastný pes trpel alergiou, preto sa manželia Sidorovci rozhodli, že budú vyrábať kvalitné a zdravé krmivo. Teraz štvornohým priateľom servírujú špecialitu – granule lisované za studena z lososa so sladkými zemiakmi. „Jedného dňa spozorujete, že sa váš psík prestane škriabať, prestane mať začervenané uši, prestane si obhrýzať laby,“ popisuje efekt krmiva labanato.sk Adrián Sidor. 

Ako vznikol nápad na výrobu vlastného krmiva pre psov?

Mali sme psíka, volala sa Sheeba, bola to fenka Rodézskeho ridgebacka a bola tu s nami celých 14 rokov. Už od mladého veku mala intoleranciu na určité zložky v bežne dostupných krmivách, avšak hlavne na hydinové bielkoviny, ktoré sú v našej zemepisnej oblasti pre psy alergénom číslo jeden. Keď sme zistili, že pôvodcom jej problémov je strava, snažili sme sa pre ňu na trhu nájsť také krmivo, ktoré by u nej tieto nežiadúce alergické reakcie nevyvolávalo. Keďže sa nám to dlhší čas nedarilo, rozhodli sme sa, že skúsime pre zmenu čerstvé (hovädzie) mäso a zeleninu, tzv. BARF. Výsledky sa dostavili takmer okamžite a len sme si potvrdili to, čo sme už vedeli – že zdravou stravou to všetko začína. S BARFom sme to ťahali takmer tri roky, ale kvôli časovej náročnosti jeho prípravy a následného skladovania sme začali hľadať nejakú inú alternatívu. A natrafili sme na krmivá lisované za studena, ktoré v tej dobe u nás majitelia psov takmer nepoznali, česť výnimkám. Čím viac sme si o tom čítali, tým viac nás to zaujímalo. A tak sme jedného dňa zdvihli telefón, nasadli do auta a zašli sa pozrieť priamo do výroby, ako sa takéto krmivo vyrába. Slovo dalo slovo, dohodli sme si detaily spolupráce, receptúru a vzniklo krmivo LABANATO.

sidor

V čom sa líši?

Technológia výroby krmív lisovaných za studena je iná ako u klasických extrudovaných. Základom všetkého je nízka teplota už od počiatku samotnej výroby. V krátkosti povedané, jednotlivé zložky krmiva, v našom prípade losos, sladké zemiaky, ovocie a bylinky, sa pomaly vysušia, jemne pomelú a zmiešajú dohromady. Pomalým sušením sa zabezpečí, že sa v nich uchovajú všetky dôležité živiny. Samotné lisovanie trvá veľmi krátko, hovoríme o časovom rozmedzí len niekoľkých sekúnd, pričom teplota nepresiahne hranicu 60 stupňov Celzia. Lisovaním za studena si jednotlivé zložky krmiva naďalej zachovávajú svoju pôvodnú chuť, vôňu, vitamíny a nutričné hodnoty, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý život psa. Pre porovnanie, pri výrobe extrudovaných krmív je zmes vystavená extrémnym tlakom a vysokým teplotám, bežne aj do výšky 140 stupňov Celzia. To má za následok stratu pôvodných živín a vitamínov, ktoré sa v jednotlivých zložkách nachádzali.

granule

V čom sa líši?

Technológia výroby krmív lisovaných za studena je iná ako u klasických extrudovaných. Základom všetkého je nízka teplota už od počiatku samotnej výroby. V krátkosti povedané, jednotlivé zložky krmiva, v našom prípade losos, sladké zemiaky, ovocie a bylinky, sa pomaly vysušia, jemne pomelú a zmiešajú dohromady. Pomalým sušením sa zabezpečí, že sa v nich uchovajú všetky dôležité živiny. Samotné lisovanie trvá veľmi krátko, hovoríme o časovom rozmedzí len niekoľkých sekúnd, pričom teplota nepresiahne hranicu 60 stupňov Celzia. Lisovaním za studena si jednotlivé zložky krmiva naďalej zachovávajú svoju pôvodnú chuť, vôňu, vitamíny a nutričné hodnoty, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý život psa. Pre porovnanie, pri výrobe extrudovaných krmív je zmes vystavená extrémnym tlakom a vysokým teplotám, bežne aj do výšky 140 stupňov Celzia. To má za následok stratu pôvodných živín a vitamínov, ktoré sa v jednotlivých zložkách nachádzali.

Študovali ste obaja s manželkou kynológiu?

Nie, obaja nie, iba moja manželka. Ja som vyštudoval elektrotechnické inžinierstvo a som skôr taký samouk, ale za tie roky som sa o kynológii už veľa naučil aj ja. Avšak ja osobne prevažne zabezpečujem tú technickú stránku nášho podnikania. Starám sa o chod eshopu, logistiku, financie. Manželka je u nás ten odborný garant, okrem iného má cit pre detail a emóciu. A samozrejme, pomáhá mi so všetkým, čo je treba.

Ale odborného garanta máte aj na Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, však?

Áno. Je ním doktor Tomáš Mihok z Ústavu výživy, dietetiky a krmovinárstva, ktorý vyučuje na katedre výživy, dietetiky a chovu zvierat. On nám veľmi pomohol hlavne v začiatkoch, keď sme našu receptúru tvorili. Pred samotným uvedením krmiva na trh sme okrem iných povinných testov spravili aj jeden test v spolupráci práve s vyššie uvedenou katedrou, kedy sme vybrali určitú vzorku psov, rôzneho veku, vzrastu i rasy. Títo psíkovia predpísaný čas konzumovali len naše krmivo. Pred, počas, ale aj po tomto vykonanom teste sa odoberali vzorky a následne sa vyhodnocovali. Výstupom z toho bola aj diplomová práca jednej zahraničnej študentky.

S dobrými výsledkami, predpokladám…

Áno, s veľmi dobrými. Boli sme veľmi spokojní. Aj keď sme tento pokus nemuseli vôbec podstupovať, šli sme do toho. Chceli sme si byť totiž istí, že sa za svoj produkt môžeme hrdo postaviť. Je pravda, že naše krmivo nepatrí medzi tie najlacnejšie, avšak za kvalitnejšie veci si dnes musíme priplatiť všetci. Znie to možno ako klišé, ale žiaľ, je to dnešná realita. A platí to úplne všade a vo všetkom.

Ako na Slovensku nakupujete kvalitné suroviny ako sú losos alebo sladké zemiaky?

V prvom rade musím povedať, že my naše krmivo LABANATO nevyrábame na Slovensku, ale ani sa tým netajíme. Technológia na výrobu krmív lisovaných za studena je veľmi drahá a v začiatkoch nášho podnikania sme si ju rozhodne nemohli dovoliť zakúpiť. Sme len malá rodinná firma, žiaden konglomerát a skrátka to nie je v našich možnostiach, a ktovie či vôbec niekedy bude. Naše krmivo si nechávame vyrábať u nášho partnera v Holandsku. Niektoré ingrediencie si nakupujeme my napriamo, no a s niektorými nám zase pomáha náš obchodný partner.

Je zložité presvedčiť zákazníkov, aby na krmive pre psov nešetrili?

Zameriavame sa na zákazníkov, ktorí pochopili, aké dôležité je klásť väčšiu pozornosť pri výbere krmiva pre svojich domácich miláčikov a nehľadieť pri tom len na cenovku. Ktorí pochopili, že poskytnutím optimálnej výživy podporia zdravie svojich psov. A tých, ktorí sa do tohto bodu ešte nedostali sa tam snažíme nasmerovať a vzdelávať ich. Snažíme sa ich presvedčiť, aby si pred samotnou kúpou krmiva prečítali, čo je uvedené na druhej strane balenia granúl v kolónke Zloženie. Že rastlinná bielkovina nie je to isté čo živočíšna, a že jeden kilogram čerstvého mäsa v balení krmiva sa nerovná jednému kilogramu toho sušeného. Chceme ich skrátka naučiť, ako rozpoznať kvalitné krmivo, ako sa orientovať v nekonečnej spleti informácií. Áno, kúpou nekvalitného krmiva v supermarkete ušetríte, ale len v počiatkoch. Kým je totiž pes mladý, jeho telo toho znesie relatívne veľa. Skôr či neskôr sa to však prejaví častejšími návštevami a vyberaním vašej peňaženky u veterinárneho lekára. 

krmivo
pes

Ochutnali ste sami, ako krmivo chutí?

Áno, isteže, hneď na začiatku. Musel som (smeje sa). Ak mám byť ale úprimný, ryby mám síce veľmi rád, ale lososa je v našom krmive naozaj cítiť celkom výrazne. Myslím si ale, že pre psov je to skutočná chuťovka. Či už na výstavách alebo aj kdekoľvek inde je to možné, a ak mám nejakú vzorku krmiva práve so sebou, samozrejme len s dovolením majiteľa pár kúskov psíkovi ponúknem. A to sa len za tým tak zapráší.

Prečo ste si vybrali služby Comgate?

Už hneď na začiatku sme chceli firmu, teda nás oboch, odbremeniť tým, že logistické veci ponecháme na starosti niekoho iného, aby sme sa mohli venovať len rozvojovým aktivitám našej firmy. Okrem toho máme každý aj svoje zamestnanie, a časovo by sme teda nestíhali baliť a odosielať objednávky rýchlo a načas, tak ako to zákazníci vyžadujú. Narazil som na služby fulfillmentu a okrem iných firiem našiel aj firmu Shipmall. Manažment Shipmallu bol veľmi ústretový a ponúkli nám veľmi dobré podmienky. Dodnes máme výborný vzťah a na akejkoľvek požiadavke sme sa boli schopní vždy dohodnúť, s ničím nebol nikdy problém.

A cez Shipmall ste sa dostali k platobnej bráne Comgate?

Presne si na to už žiaľ nespomínam, ale je to veľmi pravdepodobné, nakoľko bol Shipmall vlastne kedysi taktiež Comgate. V tej dobe som pre potreby nášho eshopu riešil taktiež aj platobnú bránu a na skúšku som implementoval práve platobnú bránu Comgate. No a odvtedy som nemal najmenší dôvod moje rozhodnutie meniť. S platobnou bránou od Comgate som veľmi spokojný.

„Netreba mať hneď na začiatku veľké očakávania a snívať o miliónových tržbách. Získať si klientelu nejaký čas totiž trvá,“
radí začínajúcim podnikateľom Adrián Sidor, výrobca granulí LABANATO.

Čo by podľa vás malo byť v podnikaní férovejšie? 

Musím poklopať, ale doteraz sme mali skutočne šťastie či už na našich zákazníkov alebo aj našich veľkoobchodných partnerov. Síce sa z času na čas objaví nejaká neprevzatá objednávka na dobierku, ale to je riziko podnikania na internete. Skôr ma však trápi ešte stále prítomná byrokracia pri komunikácii so štátom. Elektronické služby síce napredujú, ale podľa môjho názoru to ide pomalým tempom. Nehovoriac o tom, že keď štát od nás podnikateľov niečo požaduje, musí to byť bezpodmienečne splnené do istého termínu, inak vám hrozia pokutami. V obrátenom garde to však neplatí a tridsať dňová lehota je len číslo. V lepšom prípade ste rád, ak na svoj podnet dostanete vôbec odpoveď.

Čo by ste poradili ostatným, začínajúcim podnikateľom?

Každé podnikanie je individuálne. V začiatkoch sme veľa informácií o podnikaní hľadali na internete, pýtali sme sa našich kamarátov a známych, ale navštívili sme dokonca aj profesionálnych daňových poradcov. Určite je potrebné si veľa vecí premyslieť, naštudovať vopred a hlavne vedieť dobre počítať. Dobre si zrátať finančné krytie firemných nákladov je veľmi dôležité, vyčleniť si finančnú rezervu taktiež. Zakaždým sa totiž vyskytne nejaký náklad navyše. A v neposlednom rade netreba mať hneď na začiatku veľké očakávania a snívať o miliónových tržbách. Získať si klientelu nejaký čas totiž trvá. Každopádne od podnikania nechcem nikoho odrádzať, naopak. Ak máte skvelý nápad a ťah na bránu, smelo do toho.

labanato