Fressia.sk - telová cukráreň

Káva, čokoláda, citrón-chia, šalvia… To nie je zoznam koláčikov v cukrárni, ale názvy mydiel v obchodíku Fressia.sk. „Už sa pár ľuďom stalo, že nevedeli, či to je na telo, alebo na jedenie. Aj preto som e-shop pomenovala telovou cukrárňou – tie mydlá sú také koláčikové,“ usmieva sa Monika Bullová, výrobkyňa originálnej prírodnej kozmetiky.

Ako ste prišla na nápad s telovou cukrárňou?

Raz som si od kamarátky kúpila domáci med. V ponuke mala aj včelí vosk a ten mi tak zavoňal, že som si ho kúpila tiež, aj keď som ešte nevedela, čo s ním budem robiť. Potom som si začala čítať z rôznych knižiek aj na internete o včelom vosku aj iných prírodných látkach. Vyrobila som si balzam na pery, to bol môj prvý pokus. Bol dobrý, tak som postupne skúšala aj iné produkty. Zisťovala som si informácie o ďalších prírodných zložkách, esenciálnych olejoch, a v kuchyni som experimentovala.

Boli výrobné postupy zo začiatku zložité?

Na začiatku som sa venovala len jednoduchým pár zložkovým receptom.Človek zistí, čo má akú konzistenciu, potom len vychytáva muchy. Prírodné zložky ako kakaové maslo alebo včelí vosk sú dobré samy o sebe, dajú sa použiť ako hotová surovina. Aby sa balzam na pery lepšie nanášal, musela som ho dolaďovať. Miešala som ho s redšími olejmi, aby mal správnu konzistenciu. Niektoré produkty mi trvali dlhšie. Treba len prax, štúdium a trpezlivosť.

fressia

Ako dlho trvalo, kým ste prešla od výrobkov len pre seba na e-shop?

Bol to dlhý proces, teraz sa tomu venujem deväť rokov. Začalo to ako hobby popri vysokej škole, potom som ešte pracovala na čiastočný úväzok. Moje okolie vedelo, že sa tomuto hobby venujem, kamarátky odo mňa odoberali. Až neskôr som začala predávať oficiálne, lebo schvaľovanie kozmetiky je proces náročný časovo aj finančne. Každý produkt na európskom trhu musí prejsť hodnotením kvality. Ku každej surovine mám bezpečnostné certifikáty od dodávateľa, musím spĺňať normy – koľko esenciálneho oleja môže byť použitého v balzame na pery a podobne.

fressia krém

Ako sú hotové produkty testované?

Posielam ich do laboratória, potom sa robia derma testy na skupine ľudí, mikrobiologické testy, pH testy… Najskôr mi to pripadalo ako zbytočne dlhý proces, ale postupom času človek pochopí, že je to nevyhnutné.

A kedy ste sa teda dostala k svojmu e-shopu?

Už keď sa mi hromadili objednávky, mala som schválenú výrobňu a všetko som robila oficiálne, nestíhala som si s každým človekom osobitne dopisovať, robiť faktúry… Všetko som si musela písať ručne. Potrebovala som systém a preto som rozbehla e-shop.

Na ňom píšete, že máte zdravotnícke vzdelanie. Pomáha vám?

Zdravotnícky odbor s výrobou kozmetiky toho veľa spoločného nemal. No písala som záverečnú prácu na tému využitie liečivých rastlín v prírodnej kozmetike. Túto tému mi schválili, pretože súvisela so zdravím a s prírodnou kozmetikou, ktorej som sa venovala. Študovala som laboratórnu diagnostiku, tomu som sa už ďalej nevenovala. Pomohlo mi to ale v tom, že vďaka vyštudovanému zdravotníckemu odboru môžem bez ďalších testov byť oprávnená osoba na výrobu kozmetiky.

„Žijeme v dobe, keď všetko chceme rýchlo, ale mne sa osvedčilo, že som začala podnikať postupne,
rozbiehalo sa to pomaly. Vydržala som a oplatilo sa,“ hovorí Monika Bullová o svojom podnikaní.

Ako vymýšľate príchute alebo vône produktov?

Teraz vyrábam to, čo mám schválené, len v poslednej dobe som si nechala schváliť letnú limitku – šalviové mydlo. V stálej ponuke mám trinásť druhov mydiel na ruky a do sprchy, pleťovú masku a krém, štyri druhy pomád na pery, tuhý šampón a kondicionér a tuhý umývací produkt na intímnu hygienu. A kde sa inšpirujem? Mala som v ponuke mydlo citrón-mak, to boli moje obľúbené makrónky. Mali taký funky design, nakoniec sa mi však mak sfarboval do oranžova, tak som ho nahradila chia semiačkami. Tie držia pekne. Mám v okolí ľudí, ktorí sú milovníkmi kávy, robím teda aj kávové mydlo. Inšpirujem sa však najčastejšie v prírode samotnej.

Nie ste vďaka tým príchutiam v sprche hladná?

(smeje sa) Nie, ale už sa pár ľuďom stalo, že nevedeli, či to je na telo, alebo či to je na jedenie. Aj preto som e-shop pomenovala telovou cukrárňou – tie mydlá sú také koláčikové.

Teraz už je pre vás e-shop hlavnou obživou, alebo robíte popri ňom aj niečo iné?

Už sa tým živím dva roky. Zatiaľ stíham všetko robiť sama, ale už si viem predstaviť aj to, že by som mala výpomoc na etiketovanie, balenie balíkov… Aj toto zvažujem do budúcna.

mýdlo

Ako ste si vybrala platobnú bránu Comgate?

Mám kamošku fotografku, ktorej som sa zmienila o tom, že by som chcela mať e-shop. Povedala mi, že taký jednoduchý by mi vedela spraviť aj ona. Spolu sme prechádzali rôzne platobné brány podľa funkcií aj ceny a Comgate nám vyšiel najviac fajn. A som spokojná. Nemala som žiadny problém.

Čo by podľa vás malo byť v podnikaní férovejšie?

Dane na Slovensku. Odvody pre menších podnikateľov sú také… Nesťažujem sa, ale viem si predstaviť, že keď niekto začína a nemôže začať pozvoľna ako ja – najskôr doma, pomaly –, má to ťažšie. Kto si musí rovno otvoriť masážny salón alebo reštauráciu, vraziť do toho peniaze alebo rovno zamestnať ľudí, pre takých sú dane a odvody veľmi obmedzujúce. U mňa boli na začiatok zložité náklady na certifikáciu. Vychádzalo to na päťsto, šesťsto eur na certifikáciu jedného produktu, schválenie jedného výrobku trvá dlho, päť alebo šesť mesiacov. Niekoľko mesiacov mi schvaľovali výrobňu, to bolo náročné. S odstupom času ale vidím, že certifikácia je potrebná nie len kvôli nariadeniam EÚ. Pre zákazníkov je nevyhnutné, keď sú produkty testované.

Čo by ste z vlastnej skúsenosti doporučila začínajúcim podnikateľom?

Určite aby si verili a vydržali. Žijeme v dobe, keď všetko chceme rýchlo, ale mne sa osvedčilo, že som začala podnikať postupne, rozbiehalo sa to pomaly. Vydržala som a oplatilo sa. Úzko to súvisí s trpezlivosťou – človek by mal vydržať, nie sa vzdať, keď to nejde hneď. Treba si uvedomiť, že cesta je cieľom.

balzámy
mýdlo kámen
jeden balzám