Ekopanenky.cz – od bábiky pre dcéru po fungujúci e-shop

Aby dieťa neplakalo, keď mu fyzioterapeút predvádza nepríjemnú Vojtovu metódu, musí sa terapeutická bábika usmievať. Iná má na sebe pripojenú placentu, pôrodná asistentka tak môže nastávajúcim mamičkám ukázať, čo ich čaká pri pôrode. Každá postavička, ktorú vyrobí Tereza Jarošová, majiteľka e-shopu Ekopanenky.cz, je originál. A za každou je mnoho práce a maximálneho zaujatia.

S bábikami ste začala, keď ste jednu vyrobila pre dcéru. Ako ste sa rozhodla, že z toho urobíte podnikanie?

Vzišlo to od zákazníkov. Oslovili ma z jednoho stacionára, kde potrebovali veľké bábiky, s ktorými cvičia fyzioterapeúti. To ma nasmerovalo k novému typu výroby. Musela som si kvôli tomu zriadiť živnostenský list, pretože odo mňa potrebovali faktúru. Tak sa z koníčku stala živnosť – premyslený biznis plán za tým nie je.

Mala ste nejaké predošlé skúsenosti s podnikaním, alebo ste sa učila za pochodu?

Všetko za pochodu. Navštevovala som nejaké podnikateľské kurzy, aby som zistila niečo o cenotvorbe… Formálnejšie vzdelanie mám, na vyššej odbornej škole sme mali prednášky o marketingu, PR, ale všetko bolo zamerané skôr na veľké korporáty. Keď člověk spadne do podnikania sám za seba, učí sa všetko od začiatku.

ekopanenky

Mala ste to práve pre tú spontánnosť zložité?

Mala som pozvoľný rozjazd. Bola som doma s deťmi, nemusela som nutne okamžite generovať zisky. Mohla som si ísť v kľude, usporiadať si postupne priority, fyziobábiky poriadne vychytať… Rovnako sa moje podnikanie stále vyvíja. A takto to bolo príjemnejšie, ako keby som mala rozhenúť byznys a behom niekoľkých mesiacov generovať zisky. To by bolo skoro nemožné.

Za ako dlho ste si mohla povedať, že vás šitie bábik uživí?

Ešte aj teraz si niekedy hovorím, že ma neuživí. (smeje sa) Sú to také vlny – chvíľu to je super, potom nastane prepad. To je tým, že som sama, nie velká firma, kde je jeden človek zastupiteľný. Takto keď z výroby vypadnem, výroba stojí. Ale jeden okamih bol – keď som začala na internete predávať materiály na šitie bábik, pochopila som, že tadiaľ vedie cesta. E-shop s materiálmi nie je závislý na tom, koľko bábik stihnem vyrobiť, je to dobrý alternatívny zdroj príjmu. Keď som podnikanie rozdelila na viac kanálov, uvedomila som si, že to môže fungovat. Pokiaľ som bola závislá na tom, koľko som schopná ušiť, nebola to cesta – mám nejakú obmedzenú kapacitu, a keď som si všetko prepočítala, bábika by stála toľko, že by si ju nikto nekúpil.

Predajom materiálov podporujete aj kurzy šitia bábik, že?

Presne tak. Predávam aj strihy, napísala som dve knížky s návodmi a strihmi, všetko mám prepojené.

Vychovávate teda generáciu žen, ktoré si budú šiť bábiky doma samy?

Áno, niektoré už s tým začínajú aj v malom podnikať, tvoria vo svojom voľnom čase, ukazujú svoje výtvory. Je to skvelé, to ma baví.

V ponuke máte rôzne fyziobábiky, terapeutické bábiky, bábiky novorodencov… K čomu slúžia?

Fyziobábiky šijem najčastejšie. Fyzioterapeúti na nich učia Vojtovu metódu, ukazujú ju rodičom. Bábiky sú navrhnuté tak, aby boli milé, od rodičov sa potom dozvedám, že sa dieťaťu bábika na ergoterapii páčila. O to viac je pre nich návštěva fyzioterapeúta alebo ergoterapeúta menej traumatizujúca. Niektoré bábiky používajú laktačné poradkyne, ukazujú na nich manipuláciu s deťmi. Šila som bábiku aj do materskej školy, kde ju používali v kruhu pre komunikáciu s deťmi – bábika sa zverovala paní učiteľke so svojím trápením, deti jej mohli radiť. Vďaka tomu sa mohli riešiť napríklad aj konflikty medzi deťmi

panenka miminko

Na webe máte napríklad aj bábiku novorodenca s placentou. Tá je najoriginálnejšia?

To bola špecifická zakázka od jednej pôrodnej asistentky – musela som vychytať, aby bábika šla porodiť modelom pánve. Musela byť ťažká ako skutočné bábätko, ale zároveň dosť flexibilná na to, aby prešla. Robili sme čiastočné úpravy aj behom výroby. A musela som sa aj dosť vzdelať, aby som vedela, ako vyzerá placenta zo všetkých strán. Tá pôrodná asistentka potom s bábikou mamičkám ukazuje, ako celý pôrod prebieha. To mi príde skvelé. A pokiaľ ide o originálne bábiky, raz som napríklad šila jednu, ktorá mala každé oko inak farebné. To bolo pre dieťa, ktoré malo tiež takéto oči.

Používate špeciálné materiály?

Áno. Úplety, ktoré sú určené pre šitie bábik. Majú skvelé vlastnosti – dobre sa s nimi pracuje, nežmolkujú, nešpinia, vydržia dlho pekné. Keby som využila iný, lacnejší materiál, čo som tiež skúšala, bábika behom krátkej chvíle zhadrovatie, ztratí formu. Bábiky sú potom síce dražšie, ale tiež kvalitnejšie. A práca s materiálom je jednoduchšia. Používam často ovčiu vlnu, ktorá má samočistiacu schopnosť, bábika je potom v podstate aj kompostovateľná. Áno, využívám aj syntetické nite, pretože som nenašla rovnako pevnú prírodnú alternatívu, ale žiadne mikroplasty z bábiky niesú. Keď doslúži, dá sa vrátiť späť do prírody.

panenka s miminkem

Je toto pre vás dôležitý aspekt? Slovo eko máte aj v názve.

Názov mi kedysi vymysleli deti, ten som už nevymenila. Začínala som s čisto prírodnými materiálmi, bola som správna biomatka. A ostala som pri nich, pretože prírodné materiály sú príjemné na omak. Keď dieťa drží bábiku v náručí, materiál príme telesné teplo. Niesu tvrdé a studené ako plastové bábiky. Deti ich majú radi aj v postieľkach.

Prečo ste si vybrala platobnú bránu Comgate a ako ste s ňou spokojná?

Spokojná som veľmi. Vidím aj podľa správania zákazníkov na e-shope, že väčšina ľudí platí cez bránu. Je to pre nich pohodlíčko, napríklad pri nákupe elektronických strihov a návodov zaplatia, stiahnuť a hneď môžu začať tvoriť. A pohodlné to je vlastne aj pre mňa. Hneď vidím, že prišla platba, a môžem začať chystať objednávku. Nemusím nijak zložito hľadať v bankovníctve, či mi zákazník peniaze neposlal s iným variabilným symbolom abo či ich neposlal na iný účet.

Čo by podľa vás malo byť v podnikaní férovejšie?

Pre mňa je dôležité vidieť ceny – aby člověk vedel, koľko za čo platí. Jeden dopravca mi teraz zmenil sadzobník a neviem vopred, koľko stojí doprava balíku. Na faktúre potom sú poplatky za benzín, ešte nejaké dalšie… Chápem to, ale je pre mňa ťažké dobrať sa toho, koľko ma balík stojí. Dávam prednosť jasne komunikovaným cenám.

Čo by ste poradila ostatným podnikateľom?

Určite nepodceňovať vzdelávanie a správne nastaviť ceny. Myslím, že hlavne ženy majú tendenciu sa podceňovať, potom sa divíme, že nemáme započítané sociálne a zdravotné poistenie… Podľa mňa je to základ. A pri výrobe je dôležité nebáť sa postupne zvyšovať ceny podľa toho, ako zlepšujete svoje schopnosti a vyrábate stále kvalitnejšie produkty.

Keď to spomínate, vaše bábiky sú docela drahé. Nebála ste sa, že o ne kvôli tomu nebude záujem? 

Zdvíhala som to postupne, začínala som na smiešnych cenách. Keď som si ich potom prepočítala, zistila som, že som výrobu na začiatku skoro dotovala. Potom som si uvedomila, čo všetko za tým je, a začala som zdražovať. Usúdila som, že je pre mňa lepšie ušiť jednu bábiku za deväťtisíc korún, než tri bábiky za dvetisíc korún. Môžem sa jej venovať, mám na to viac času, nedostanem sa do stavu, kedy nestíham dopyt, nemám z toho radosť a to sa potom odráža aj na tom samotnom výrobku. Za cenou si stojím – a terapeutické bábiky sú skôr pracovné pomôcky než hračky. Sama by som svojej dcére tiež nekúpila na hranie bábiku za deväťtisíc korún. Preto sa sústredím na kurzy a strihy, práca je totiž na bábike najcennejšia – a rodičia ju tak s láskou môžu investovať do výroby sami.

Tereza Jarošová

„Pri výrobe je dôležité nebáť sa postupne zvyšovať ceny podľa toho, ako zlepšujete svoje schopnosti a vyrábate stále kvalitnejšie produkty,“ hovorí Tereza Jarošová, majiteľka e-shopu www.ekopanenky.cz.