Ako využiť predautorizáciu?

Poskytujete služby, pri ktorých nie je možné určiť cenu dopredu? Potrebujete zákazníkom zabezpečiť rezerváciu? Potom na platobnej bráne využijete možnosť funkcie predautorizácia - blokácia prostriedkov na karte s možnosťou plného alebo čiastočného strhnutia či úplného uvoľnenia.

K čomu slúži predautorizácia? Z pohľadu obchodníka umožňuje zablokovať na karte platcu predpokladanú výšku platby, keď presná čiastka nie je dopredu známa. Alebo zarezervovať službu / tovar. Prípadne je možné blokáciou symbolickej čiastky overiť platnosť karty. Maximálna doba blokácie je 3 dni.

Funkciu predautorizácie tak využijú napríklad požičovne automobilov, ktoré zablokujú predpokladanú požičanú čiastku a po vrátení vozidla strhnú jeho skutočnú výšku. Prípadne ubytovacie služby, fitness centrá alebo športové zariadenia pre rezerváciu termínu ubytovania alebo hodiny na badmintonovom kurte. Milovníci piva budú poznať zálohu, ktorú im pivovar zablokuje, keď si v ňom objednajú súdok na oslavu. Typickými zariadeniami, ktoré predautorizáciu využijú, sú hotely - pri rezervácii ubytovania zablokujú hosťovi jeho cenu, aby si zabezpečili dostatočnú výšku prostriedkov v momente, keď hosť odchádza, a mohli mu naúčtovať prípadné dodatočné platby za využitie minibaru alebo hotelových kúpeľov. 

předautorizace

Čiastku na karte platcu zablokujú a strhnú až podľa toho, či zákazník službu využil, prípadne do akej miery. V závislosti na tom môže obchodník peniaze zablokované predautorizáciou strhnúť alebo uvoľniť, zároveň môže strhnúť len časť podľa toho, akú časť služby alebo tovaru zákazník platí. 

Z pohľadu platcu sa potom jedná o klasickú platbu kartou, z nej je samozrejme strhnutá len jej skutočná výška, nikdy nie pôvodne blokovaná čiastka. Počas blokácie nemá platca prostriedky k dispozícii - nemôže ich vybrať z bankomatu alebo použiť na inú platbu. 

Predautorizáciu je na platobnej bráne Comgate možné využiť pomocou protokolu API, ktorý je detailne popísaný na stránkach podpory.