BIOTATRY – bylinky z Tatier

Hovorí sa, že sám máš byť zmenou, ktorú chceš vidieť. BIOTATRY H&B sú čisté bylinky z lúky pod Kriváňom. Zalievané dažďom, ošľahané horským slnkom a vetrom. Okolo nich behajú jelene, vlci, aj medvede. Sú ručne zbierané, sušené a balené vo Východnej pod Tatrami. Presne tak, ako kedysi. „Pestujeme viac ako 70 druhov liečivých rastlín,“ hovorí Ľubomír Kružliak, riaditeľ projektu agroturizmus (prehliadky farmy, bylinkovej plantáže, eventy a pod...).

Ako ste sa dostali k nápadu predávať bylinné čaje?

Začalo to rokom 2008 alebo 2009, kedy prišli anglický investori. Odkúpili mliečnu farmu Východná, kde sa chovali kravy a predávalo mlieko. Farma bola pred bankrotom, vytiahli ju z dlhov a začali naberať rôzne startupové projekty. Medzi nimi bol aj jeden na výrobu a predaj čajov, ktorý neskôr prešiel pod vlastnú značku BIOTATRY. Jeden z investorov chcel vybudovať plantáž, na ktorej by pestoval bylinky, čo sa nakoniec aj zrealizovalo.

děti

Čo bol rozhodujúci okamih pre zriadenie e-shopu?

Prvý predajný kanál, ktorý sme mali, bol obchodík na už spomínanej farme Východná. Tam bol ďalší startupový projekt, agroturizmus, v ktorom robíme prehliadky farmy a predávame syry. Došlo k momentu, kedy sme mali viac druhov čajov ako syru. Vtedy sme si povedali,„poďme otvoriť e-shop“. Manipulácia s čajom je pomerne jednoduchá. Dá sa jednoducho zabaliť a poslať. Nie je to tak komplikované ako so syrom, ktorý musí byť chladený a v istých podmienkach. V rámci budovania značky sme si povedali že e-shop je super vec. Bylinky sú sezónny produkt, vďaka e-shopu máme čo robiť aj počas zimného obdobia.

Čerpáte inšpiráciu pre tvorbu čajov z nejakých starodávnych listín a receptúr, alebo sa spoliehate výhradne na vlastné vedomosti?

Miešame ich aj na základe rôznych herbárov, ale celý náš projekt začal tým, že sme mali vlastného bylinkára, ktorý nám pripravoval receptúry. A vďaka tomu, že pestujeme viac ako 70 druhov liečivých rastlín, mal z čoho miešať.

bylinky

Čím sú bylinky z Tatier tak výnimočné? 

Všetky naše naše bylinky sú v biokvalite, čo nie je práve jednoduché. Keďže nemôžete používať žiadne pesticídy, herbicídy, insekticídy atď., je aj úroda o niečo menšia. Na druhú stranu,to má ten benefit, že naše čaje naozaj neobsahujú žiadne chemikálie, ktoré by sa uvoľňovali behom lúhovania.

Ako prebieha zber bylín?

Časť bylín zbierame ručne, nie všetky sa dajú zbierať strojovo. Na to máme zberačov, ale značná časť sa zbiera strojovo.

Pracujete sezónne a mení sa s ročným obdobím aj vaša ponuka?

Áno, samozrejme. Chceme sa prispôsobiť trhu a tvoríme rôzne limitované edície čajov. Donedávna pribúdalo veľa druhov čaju, ale momentálne sa snažíme ponuku znížiť. Často sa totiž stávalo, že sa nám nejaká bylinka minula, vypredala. Stále prebieha tvorba nových produktov, ale skôr sa zameriavame na limitované edície. Momentálne sú to vianočné balíčky a vianočné čaje. Až príde Veľká noc, tiež niečo vymyslíme.

Na čo si musíte pri pestovaní a zbere dávať najväčší pozor? 

Keďže sú naše bylinky v biokvalite, musíme ich pravidelne testovať, aby sme si uchovali certifikát. Raz sa nám stalo, že sa vo várke našiel insekticíd. Celá várka musela ísť do koša, nemohli sme ju dokonca ani kompostovať. Nakoniec sme prišli na to, že jedna zo zberačiek použila repelent. Pri zbieraných bylinkách sú samozrejme aj včely, ktoré opeľujú a niekedy sa stane, že dostanete žihadlo. Zberačka sa tomu chcela vyhnúť. A samozrejme si musíme dávať pozor na samotný zber. Každá bylinka sa môže zbierať za určitých podmienok. Niektoré sa nesmú zbierať skoro ráno, iné môžete zbierať iba v určitom období, atď. Pri tomto množstve byliniek je náročné to sledovať.

Stretávate pri zbere byliniek nejakých štvornohých obyvateľov Tatier?

Plantáž je síce z tohto dôvodu oplotená, ale je to iba pletivo. Zver si vždy nájde nejakú cestu. Sme v Tatranskom národnom parku a dosť blízko lesa, takže návštevy medveďov a podobných zverov sa občas stávajú.

sběr bylin

Pri podnikaní je to komplikované a ani život nie je vždy fér, ale je to len na nás. Podľa mňa, je podnikanie férové v tom, že každý má rovnaké podmienky a záleží len na ňom, ako s nimi naloží“. Hovorí Ľubomír Kružliak.

čaj

Aké čaje majú najväčší úspech? 

Najpredávanejší je Tatranský dúšok. Ten bol zhodou okolností aj náš úplne prvý čaj, ktorý sme začali predávať. Tvorí cez 10 % predaja v rámci e-shopu.

A váš najobľúbenejší čaj? 

Za mňa je to čaj Tri studničky. Zložením je veľmi podobný Tatranskému dúšku, ale má trochu inú zmes bylín, tak sa veľmi zaujímavo lúhuje. Po zaliati sa sfarbí do modra, po minúte až dvoch začne prechádzať do zelena a na konci lúhovania je žltý až zlatistý. Niekoľko ľudí nám dokonca kvôli tomu písalo, že klameme, keď tvrdíme, že nepoužívame farbivá, pritom to je vážne iba silou byliniek.

Čo by ste odporúčil ľuďom, ktorí chcú začať podnikať?

Určite si všetko dobre prepočítať (smeje sa). „Stretávam sa s tým, že málo ľudí plánuje. Chce si to všetko dobre premyslieť, naplánovať, urobiť prieskum trhu. Od tohto všetkého sa ten biznis odvíja“.

Prečo ste si vybrali platobnú bránu Comgate?

V tom čase som rozposielal viacero dotazov na ponuky a Comgate mi prišiel najvýhodnejšie.

Je niečo čo by podľa vás malo byť v podnikaní férovejšie?

Pri podnikaní je to komplikované a ani život nie je vždy fér, ale je to len na nás. Podľa mňa, je podnikanie férové v tom, že každý má rovnaké podmienky a záleží len na ňom, ako s nimi naloží.